Шта видети

Лепенски Вир

Археолошко налазиште Лепенски вир је откривено 1965. године, на самој обали Дунава, 15 км од Доњег Милановца, као једно од најзначајнијих открића на територији Србије. Сматра се седиштем једне од најважнијих и најсложенијих култура праисторије.

Локација на мапи

Лепенски Вир

Археолошко налазиште

Лепенски Вир

Култура Лепенског Вира је стара око 8000 година и представљала је потпуну непознаницу за археологе, а названа је по локалитету, дунавском виру на којем је откривена.

Лепенски Вир од других праисторијских култура издваја чињеница да су ту људи живели константно око 2000 година и за то време прешли еволутивни пут од ловаца и сакупљача плодова до организоване друштвене економске заједнице.

Становници Лепенског Вира били су први урбанисти и градитељи, јер су правили куће које су у основи биле трапезоидног облика, прекривене дрвеном конструкцијом, лишћем и кожом дивљих животиња. У кућама се налазило огњиште, мали жртвеник и камене скулптуре које су представљале њихова божанства. Те скулптуре постале су препознатљив знак Лепенског Вира широм света и представљају најстарију уметност те врсте у Европи. Током ископавања откривено је седам сукцесивних насеља и 136 објеката, како стамбених, тако и сакралних, из периода од око 6500. до 5500. године пре наше ере.