Посетите

Доњи Милановац

Доњи Милановац је насеље на десној обали Дунава, у средишњем делу Ђердапа, са највећим бројем сунчаних дана у Србији, на 75мнв, на магистралном путу М 25/1 (Пожаревац – Кладово) и бициклистичкој рути „ЕуроВело 6”.

Локација на мапи

Доњи Милановац

Где Дунав и планине чине савршену хармонију

Доњи Милановац

Ова ђердапска варош има уређен градски парк и шеталиште дуж обале Дунава, пристаниште и гранични прелаз за међународни речни путнички саобраћај. У Доњем Милановцу су хотел „Лепенски вир”, спортски терени, градска плажа, објекти за приватан смештај туриста, а од услужних објеката: аутобуска станица, пошта, банка, туристички инфо центар, ресторани, продавнице и кафе барови.

У непосредној близини Доњег Милановца налази се археолошко налазиште Лепенски вир. Посебну атракцију представља Геруталис – остатак монументалног римског утврђења. На шест километара од Доњег Милановца налази се етно комплекс Капетан Мишин брег. Смештен је на узвишењу са којег се пружа најлепши поглед на залазак сунца у Ђардапу, Србији и Балкану.

У срцу Доњег Милановца, сваки камен и сваки ћошак носе причу о прошлости. Од традиционалних уметничких израза до локалних обичаја, град одише аутентичношћу која преноси дух генерација које су обликовале ово подручје. Посетиоци имају прилику да истраже културне драгоцености кроз музеје, уметничке галерије и учествују у традиционалним манифестацијама које призивају топлину локалног наслеђа. Доњи Милановац, где се сваки тренутак претвара у путовање кроз време и традицију.

Посетите обавезно