Opština Majdanpek

Teritorija opštine Majdanpek nalazi se u Istočnoj Srbiji, na obroncima Južnih Karpata, u vodotoku reke Dunav. Na 932 km2 nastanjeno je 23.704 stanovnika u dva gradska naselja: Majdanpek, koji je administrativni centar opštine i Donji Milanovac i 12 seoskih naselja: Debeli Lug, Leskovo, Jasikovo, Vlaole, Rudna Glava, Crnajka, Klokočevac, Topolnica, Mosna, Golubinje, Miroč i Boljetin.

Opština Majdanpek se graniči sa opštinama Bor, Negotin, Kladovo, Golubac, Kučevo i Žagubica, a na severu Dunavom u dužini oko 54 kilometara sa Republikom Rumunijom. Reljef opštine je pretežno brdsko-planinski. Na području opštine Majdanpek preovladava kontinentalna klima.

Na teritoriji opštine Majdanpek nalaze se zaštićeni objekti prirode: Nacionalni park Đerdap, Rajkova pećina, bigrena akumulacija Beli izvorac, prirodni kameni most Valja Prerast  i zaštićeni spomenici kulture: arheološko nalazište Lepenski vir, arheo metalurški lokalitet Rudna Glava, crkva Svetih aposltola Petra i Pavla, crkva Svetog Nikole, Kapetan Mišino zdanje i Tenkina kuća.

Turistička karta

Turistička karta opštine Majdanpek

Valja Prerast

Valja Prerast

 

Valja Prerast, prirodni kameni most pod zaštitom države, predstavlja spomenik prirode od izuzetnog značaja....

Pretraga

Informacije o korisniku

Korisničko ime:
Šifra:

Registruj se